Flickan under gatan av Roslund & Hellström

Jag har kastat ris över de kritikerrosade författarna, från den obehagligt fantastiska "Odjuret", till den actionfyllda och briljanta "Box 21" och den internationella, luriga "Edward Finnigans upprättelse". Kommer även denna bok få mitt goda omdöme?

Som i de tre första böckerna är det den tjurskallige kriminalkommissarien Ewert Grens som sitter i fokus. Han har 32 olösta fall på sitt skrivbord, samtidigt som hans älskade Anni kämpar för sitt liv på vårdhemmet.
Plötsligt hittas en kvinna mördad under S:t Görans sjukhus.
Och 43 barn, som talar ett främmande språk, står i polishusets entré, höga på lim.
Två nya konstiga fall måste lösas, och Ewert tvingas tillslut vända sig mot Stockholm undre värld.

"Flickan under gatan" tar oss med in i en värld som vi inte riktigt existerade. Författarnas research vittnar om att detta verkligen finns, vi kan inte blunda för den hemska verkligheten. 
Precis som i de tre första böckerna får många personer plats i historien, från Ewerts kollega Stig, till Leo, som lever under gatan, åklagare, barn. Många människor att hålla reda på, men inbakat på ett sätt så att man inte riktigt glömmer någon. 
Jag kan inte heller glömma språket, målande och detaljrikt. Författarna vet verkligen vad de talar om. Med språket väljer de läsaren att välja sida, som inte är så lätt alla gånger.

Trots detta är boken inte lika bra som dess föregångare. Mindre puls. Segare. Det är i de avslutande 100 sidorna som man ser deras kvalité i sitt esse. Det är då det händer grejer. Det är då vi får ta ställning. Och de lyckas alltid de två sista sidorna överraska med sina "tvister" som bara händer i filmens värld. Eller i Roslund & Hellströms värld.

Betyg: F F F

Kommentarer
Postat av: P

sikken bokmal han har blivit på gammla dar..

2008-05-07 @ 11:11:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0